vineri, martie 25

Ce a mai facut Cantea? sau... ce mai face?

Nimic esențial sau mai corect nimic important. Oricum a dispărut de pe bloguri. Nu comenteaza dar se mai uită din cînd în cînd pentru că lucrează. De parcă alții nu o mai fac!
În fotografia alăturată se vede un masiv volum așejat pe biroul meu. Criticul de artă Valentin Ciucă și cu echipa sa: Antoaneta Ciucă, soția sa și directoarea editurii ART XXI, Manuela Oboroceanu - artist plastic, autor de coperți de carte, și... Mihai Cantea, omul care face de toate - fotoreproduceri, procesare, tehnoredactare, întreținere calculatoare și soft, corectură... și ce-o mai fi prin editură de făcut, (oricum o ajută pe doamna Antoaneta la tot ce-i cere), deci criticul de artă s-a hotărît da semneze un DICȚIONARUL ILUSTRAT AL ARTELOR FRUMOASE DIN MOLDOVA - 1800-2010.
Avem aici inventariate cca 1000 de nume, mai mult sau mai puțin celebre dar care au produs sau mai produc opere de artă sau sînt vajnici comentatori ai artelor frumoase. Pînă aici nimic important.
Fac această postare pentru că am reușit să aducem în paginile unui astfel de dicționar și nume ale unor artiști fotografi. Nu este de loc ușor să convingi un critic de artă că totuși și fotografia este și trebuie să fie inclusă în artele frumoase. Tocmai titlul acestui volum a fost definitivat așa pentru că am reușit în demersul nostru. Cred că s-a spart o bucată de gheață chiar dacă nu am inclus decît cîteva nume, e vorba aici și de criteriile autorului care au definitivat lista acceptaților.
Sper să am puterea de muncă și resursele necesare, și acest volum este realizat din resurse financiare proprii, adică nu avem nici un sponsor, pentru a vedea un alt proiect al nostru realizat. Ne mai gîndim și la vîrsta pe care o avem, dar mai rar.
În volum apar numele celor care sînt prin muzee sau colecții, sau au acceptat să ne furnizeze informațiile de care aveam nevoie, iar alții au refuzat pur și simplu să fie semnalați aici, iar despre alții nu am avut date suficiente pentru a scrie macar 2 fraze de comentarii estetice sau critice.
Dar e un început.... cu Violeta Radu, Dușa Ozolin, Eugen Harasim, Marcel Cahniță, Mihai Cantea care au la activ mai mult de 5 expoziții personale deschise în galerii de artă.